Arginina, znana również jako L-arginina to naturalny związek wspierający organizm ludzki na wielu poziomach. Arginina może korzystnie wpływać na funkcjonowanie układu krwionośnego, odpornościowego, pokarmowego, mięśniowego i nie tylko! Co więcej, jest ona prekursorem tlenku azotu. Na rynku dostępna jest pod postacią suplementów diety, jednak warto też wiedzieć, że występuje naturalnie w pożywieniu.
Czym dokładnie jest L-arginina i jakie ma właściwości? Jakie mogą być objawy jej niedoboru? Czy suplementacja L-argininy może powodować skutki uboczne? Na te i wiele innych pytań odpowiadamy poniżej! Sprawdź koniecznie!
L-arginina - czym jest?
Arginina to organiczny związek chemiczny i jeden z aminokwasów występujących w organizmie człowieka. Aminokwasy to budulce, które łącząc się ze sobą, tworzą białka. Arginina wpływa na wiele różnych procesów zachodzących w naszych ciałach.
Co ciekawe, to aminokwas endogenny i aminokwas egzogenny jednocześnie, co oznacza, że jest zarówno wytwarzana w organizmie człowieka, jak i dostarczana z pożywieniem. Warto wiedzieć, że arginina odpowiada za wytwarzanie mocznika, tlenku azotu i kreatyny. Jej budowa jest charakterystyczna dla aminokwasów. Występuje w białkach jąder komórkowych i komórek rozrodczych. Należy też pamiętać, że poziom argininy determinowany jest ilością jej naturalnych prekursorów takich jak kwas glutaminowy i proliny.
Właściwości argininy i rola argininy w organizmie - co warto wiedzieć?
Arginina potrzebna jest komórkom śródbłonka do wytwarzania odpowiedniej ilości tlenku azotu. Tlenek azotu to cząsteczka sygnałowa w układzie sercowo-naczyniowym. Arginina odgrywa więc ważną rolę w syntezie tlenku azotu.
Ponadto arginina może również:
- obniżać ciśnienie krwi u osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze,
- wspomóc walkę z wysokim cholesterolem,
- przyczynić się do zwiększenia wydajności mózgu,
- złagodzić zastoinową niewydolność serca,
- zmniejszać poziom cukru we krwi na czczo,
- spowodować rozszerzenie naczyń krwionośnych.
Co więcej, arginina może wpływać pozytywnie na nasz układ odpornościowy, stymuluje produkcję hormonów, w tym hormonu wzrostu i insuliny. Uważa się, że może ona poprawić sprawność fizyczną oraz siłę i tolerancję ciała na wykonywanie ćwiczeń o wysokiej intensywności.
Natomiast dzięki temu, że może wspomóc przepływ krwi przez naczynia krwionośne, pomaga dostarczyć składniki odżywcze do stawów i tkanek mięśniowych. Arginina może także uczestniczyć w regeneracji tkanek i w syntezie białka. Przypisuje się jej również właściwości przeciwutleniające. Co więcej, istnieje opinia, mówiąca o tym, że L-arginina poprawia stan mikroflory jelitowej, wspiera budowę masy mięśniowej i obniża zawartość tkanki tłuszczowej.
Żaden lek ani suplement diety nie powinien być stosowany bez konsultacji ze specjalistą. W przypadku jakichkolwiek schorzeń najpierw skonsultuj się z lekarzem.
L-arginina a zaburzenia erekcji
L-arginina może być pomocna w zaburzeniach erekcji. Podczas tego procesu potrzebny jest tlenek azotu, który umożliwia rozluźnienie mięśni gładkich. Pozytywne działanie argininy na potencję u mężczyzn przypisuje się też wpływowi tego aminokwasu na pracę układu krwionośnego i poprawę przepływu krwi.
Arginina może również wspierać płodność u mężczyzn. Działanie, jakie wykazuje, przyczynia się do prawidłowej replikacji komórek.
Pamiętajmy jednak, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem, najpierw należy zasięgnąć porady specjalisty, a żadne tabletki na potencję ani suplementy diety nie powinny być przyjmowane bez konsultacji z lekarzem.
Przeciwwskazania do stosowania L-argininy
Stosowanie argininy może przyczynić się do pogorszenia zdrowia oraz nasilić objawy niektórych chorób. Nie zaleca się suplementowania argininy osobom:
- cierpiącym na marskość wątroby czy niewydolność wątroby,
- mającym opryszczkę,
- z chorobami serca i po zawale,
- z niskim ciśnieniem.
Nie poleca się przyjmowania argininy u pacjentów, u których występuje upośledzenie czynności nerek. Niewskazana może być również dla alergików i astmatyków. Nie powinno się jej także stosować na kilka tygodni przed planowanymi zabiegami lub operacjami.
Wśród przeciwwskazań do stosowania L-argininy wyróżnia się też okres ciąży i karmienia piersią oraz uczulenie na składniki wybranego preparatu.
Arginina może wchodzić w reakcję z niektórymi lekami. Dlatego też warto zachować szczególną ostrożność podczas jej stosowania. Jeżeli już wraz z lekarzem uzgodnimy potrzebną dawkę suplementu, należy wybrać taki produkt, który pochodzi od renomowanego i sprawdzonego producenta.
L-arginina - uboczne skutki stosowania
Wiemy już, że arginina może m.in. wspomóc poprawę przepływu krwi i pozytywnie wpłynąć na zbyt wysokie ciśnienie krwi. Jakie skutki uboczne może mieć jednak suplementacja L-argininy?
Arginina należy do substancji stosunkowo bezpiecznych. Uważa się, że uboczne skutki jej stosowania to najczęściej dolegliwości związane z bólami głowy, bóle brzucha, zaburzenia trawienia czy biegunka.
Niemniej mogą wystąpić również reakcje alergiczne czy odwodnienie. Suplementacja argininą może powodować także obniżenie ciśnienia krwi czy problemy z drożnością dróg żółciowych. Produkt ten może być przyczyną krwawień. Dlatego zawsze przed rozpoczęciem suplementacji warto skonsultować się ze specjalistą i wykonać wszystkie potrzebne badania.
Przyjmowanie L-argininy
Zalecenia odnośnie do dawkowania L-argininy w postaci suplementu powinny być ustalone wraz z lekarzem prowadzącym. Należy też dokładnie zapoznać się z ulotką dołączoną do opakowania produktu.
Niedobór argininy - jak może się objawiać?
Niedobór argininy występuje rzadko i spowodowany może być podwyższoną aktywnością enzymu arginazy.
Niedobór lub brak argininy w organizmie może więc skutkować m.in.:
- zaburzeniem odporności,
- zaburzeniami w obrębie funkcjonowania mięśni i nerwów,
- pogorszeniem procesu gojenia się ran,
- wysypkami skórnymi,
- zaparciami,
- osłabieniem funkcji śródbłonka mięśni i nerwów.
Do możliwych przyczyn niedoboru tego aminokwasu zaliczyć można niektóre choroby wrodzone, niedożywienie chroniczne, zaburzenia, a także nadmierne spożycie lizyny, ciężkie oparzenia, infekcje i urazy.
L-arginina - w jakich produktach spożywczych ją znajdziemy?
Źródłem argininy mogą być:
- orzechy włoskie,
- kasze,
- mięsa,
- owoce morza,
- pestki dyni,
- suszona spirulina,
- orzeszki ziemne,
- tofu,
- sezam,
- białko sojowe.
Uważa się, że przyswajalność argininy może być większa w przypadku spożywania produktów pochodzenia roślinnego, niż w przypadku spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego. Argininę w postaci suplementów diety można też dostać w aptece (np. w postaci kapsułek).
Podsumowanie
L-Arginina działa pozytywnie na ludzki organizm. To prekursor tlenku azotu. Tlenek azotu poprawia krążenie krwi, reguluje ciśnienie krwi i rozszerza naczynia krwionośne (dzięki czemu dochodzi do poprawy przepływu krwi). Jeżeli nie ma go wystarczająco dużo w tętnicach, ryzyko powstania chorób serca może się zwiększyć.
Arginina może przyczynić się do stymulacji produkcji hormonów, zmniejszenia poziomu cholesterolu czy zwiększenia wytrzymałości fizycznej. Niemniej nie każdy może przyjmować argininę w postaci suplementu. Istnieje grupa osób, dla których stosowanie l-argininy może być niewskazane. Produkt ten może poprawić przepływ krwi, ale może wywoływać też niepożądane skutki - od problemów żołądkowo-jelitowych po obniżenie ciśnienia.
Pamiętajmy, że powyższe informacje nie stanowią porady medycznej. Suplementacja argininy nie powinna się odbywać bez nadzoru lekarza. Specjalista wykona odpowiednie badania i dostosuje dawkę leku lub suplementu do indywidualnych potrzeb pacjenta. W celu zachowania zdrowia warto też stosować prawidłowo zbilansowaną dietę i postawić nawet na lekką aktywność fizyczną. Już codzienny, wieczorny spacer może znacząco poprawić nasze samopoczucie!
O autorze
mgr farm. Edyta Sukiennik
Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi na kierunku farmacji. Posiada I-stopień specjalizacji aptecznej. Farmaceutka z powołania. Od 25 lat związana czynnie z zawodem farmaceuty. A od ponad 22 lat piastuje funkcje kierownika. Swoją pierwszą aptekę otworzyła w 2004 roku. W kolejnych latach tworzyła kolejne placówki wychodząc naprzeciw potrzebom rynku. Od początku kierowała się podstawowymi wartościami którymi są: szacunek, uczciwość, odpowiedzialność dla dobra i zdrowia pacjenta. Empatia, cierpliwość i wyrozumiałość to jej podstawowe cechy osobowości.
W wolnym czasie podróżuje. Uwielbia poznawać nowe miejsca, poznawać ludzi i ich obyczaje.
« wróć